Fundacja Instytut Wspomagania Rozwoju Dziecka wraz z Instytutem Psychologii Uniwersytetu Gdańskiego organizują wspólnie międzynarodowe sympozja naukowe, które cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem wśród specjalistów, naukowców, nauczycieli i rodziców dzieci z autyzmem.

X Międzynarodowe Sympozjum Naukowe odbyło się 19-20 października 2018 roku

W X Sympozjum udział wzięło ok. 450 osóbz kraju i zza granicy (m.in. z USA, Kanady, Norwegii, Turcji, Włoch, Węgier).

Program X Sympozjum obejmował 11 wykładów, wystąpienia gospodarzy Sympozjum, przedstawicieli Minerstwa Edukacji i Urzędu Miasta Gdańska, projekcję filmu IWRD pt. „Autyzm. Każdy ma swój Everest” oraz spotkania w kuluarach w trakcie sesji plakatowej, na której zaprezentowało się 20 jednostek oświatowych rekomendowanych przez IWRD.

Prelegentami Sympozjum byli światowej rangi naukowców działających w obszarze badań i terapii dotyczących spectrum autyzmu. Do grona tego należą: prof. Włodzisław Duch, Laboratorium Neurokognitywne, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, prof. Jacob Vorstman, The Hospital for Sick Children w Toronto, prof. Katarzyna Chawarska, Uniwersytet Yale, dr Dawn Townsend, dr Kevin Brothers, dr Patricia Krantz, dr Lynn McClannahan, Alliance for Scientific Autism Intervention, USA, prof. Lucina Q. Uddin, Uniwersytet w Miami, prof. Svein Eikeseth, Oslo Metropolitan University, dr Anna Budzińska IWRD.

Poandto 2 prelegentów: Suzsanna Szilvasy, Prezydent Autism-Europe i dr Andy Shih, Wiceprezydent Autism Speaks zaprezentowało wykłady dotyczące postrzegania autyzmu, jak i działań obecnie realizowanych w globalnej agendzie zdrowia publicznego.

Po 1. dniu wykładów odbył się uroczysty bankiet z udziałem prawie 100 gości w Hotelu Sheraton w Sopocie, dzięki uprzejmości i wieloletniej gościnności tego obiektu. Uczestnikami bankietu byli prelegenci Sympozjum, goście polscy i zagraniczni Przedstawiciele Uniwersytetu Gdańskiego oraz pracownicy IWRD.

Informacje o Sympozjum ukazały się w następujących mediach: TVP3 – Oddział Gdańsk (wywiad z prof. Katarzyną Chawarską i dr Anną Budzińską), Radio Gdańsk, Magazyn Psychologiczny „Charaktery”, portale: www.gdansk.pl, www.trójmiasto.pl, www.charktery.eu, www.radiogdansk.pl.

W trakcie Sympozjum oraz po jego zakończeniu zostało zrealizowanych wiele materiałów z udziałem prelegentów (krótkie wywiady) i uczestników na profilu FB IWRD.

Po zakończeniu Sympozjum dwóch spośród prelegentów dołączyło do Komitetu Naukowego IWRD: Prof. Katarzyna Chawarska, Uniwersytet Yale, USA oraz Prof. Włodzisław Duch - Uniwersytet Mikołaja Kopernika, Toruń. Tym samym komitet obecnie liczy 7 członków.

Sympozjum było objęte Honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Gdańska Pana Pawła Adamowicza.

patronat honorowy

Zapraszamy na stronę Sympozjum: www.sympozjum.iwrd.pl

IX Międzynarodowe Sympozjum Naukowe

IX Międzynarodowe Sympozjum Naukowe odbyło się w dniach 21-22 października 2016 roku w Gdańsku. Tematem Sympozjum była: „Stosowana analiza zachowania w badaniach i terapii zaburzeń ze spektrum autyzmu”. Organizatorami byli: Fundacja Instytut Wspomagania Rozwoju Dziecka oraz Uniwersytet Gdański.

Podczas Sympozjum wykłady wygłosili wybitni specjaliści z kraju i ze świata, w tym dr Svein Eikeseth (Norwegia), dr Per Holth (Norwegia), dr Neil Martin (Wielka Brytania), dr Laura Hall (USA). Przedstawione zostały m.in. skuteczne i potwierdzone naukowo techniki terapii dla osób z autyzmem oparte o zasady stosowanej analizy zachowania, nowoczesne technologie wykorzystywane w pracy z dziećmi z autyzmem oraz możliwości rozwoju płynące ze współpracy w ramach BACB. Zaprezentowano działalność IWRD oraz placówek współpracujących z IWRD. Rodzice dzieci z autyzmem – podopiecznych IWRD – opowiedzieli o swoich doświadczeniach w realizacji domowych programów edukacyjno-terapeutycznych.

Sympozjum zostało objęte Patronatem Honorowym Prezydenta Miasta Gdańska. Sympozjum miało miejsce na terenie Instytutu Psychologii Uniwersytetu Gdańskiego przy ul. Bażyńskiego 4.

Można także zaglądnąć na FB - https://www.facebook.com/events/1718981821714973/

Patronat Medialny nad Sympozjum sprawowali: Radio Gdańsk, Magazyn Psychologiczny "Charaktery" oraz portal gdansk.pl

Partnerami Sympozjum byli: Fundacja Barbary Piaseckiej Johnson, Hotel Sheraton Sopot, DDS Poland oraz Grupa Wydawnicza Harmonia i Wydawnictwo Fraszka Edukacyjna!

W 2016 roku obchodziliśmy 10-lecie naszej działalności! Był to z jednej strony właściwy moment do podsumowania naszej dotychczasowej działalności i uroczystego świętowania pierwszej dekady w gronie naszych obecnych i byłych podopiecznych i ich rodzin, partnerów wspierających IWRD, naszych naukowych współpracowników, wszystkich przyjaciół i osób życzliwych. Jednocześnie to dobra okazja do wymiany doświadczeń i opinii oraz prezentacji współczesnych osiągnięć najbardziej skutecznej metody terapeutycznej dla osób z autyzmem – stosowanej analizy zachowania. Dlatego nasz jubileusz uczciliśmy w formie Międzynarodowego Sympozjum Naukowego „Stosowana analiza zachowania w badaniach i terapii zaburzeń ze spektrum autyzmu” - cieszymy się, że mogliśmy świętować nasz jubileusz w tak licznym gronie uczestników Sympozjum - dziękujemy!