pery3

Z ogromną radością informujemy, iż realizowany we współpracy ze Szkołą Podstawową nr 69 w Gdańsku  pod opieką naukową Instytutu Psychologii Uniwersytetu Gdańskiego projekt "Model edukacji włączającej dla uczniów z zaburzeniami ze spektrum autyzmu" w klasach I-III został nagrodzony w RANKINGU PERŁY SAMORZĄDU pdf. 2019 – Liderzy Dobrych Praktyk.

Jesteśmy dumni, że nasze wspólne działania wsparte przez urząd Miasta Gdańsk, mające na celu stwarzanie szans na rozwój i lepszą przyszłość dla dzieci z autyzmem zostały docenione w 7. edycji tego prestiżowego rankingu.

Tegoroczne Perły Samorządu poszukiwały liderów dobrych praktyk w czterech dziedzinach: gospodarka, oświata i wychowanie, polityka senioralna oraz środowisko i gospodarka, stanowiących obecnie największe wyzwanie dla lokalnych władz.

Krótko o Perłach Samorządu

Perły wybierane są w czterech kategoriach: gmina wiejska, gmina miejsko-wiejska, gmina miejska do 100 tys. mieszkańców i gmina miejska zamieszkiwana przez ponad 100 tys. mieszkańców. Do udziału zaproszona jest każda gmina, która bezpłatnie może wypełnić i przesłać ankietę.

Pytania tegorocznej ankiety dotyczyły m.in. zarządzania, finansów, przestrzeni i infrastruktury, gospodarki, oświaty i wychowania, zdrowia, polityki senioralnej, transportu publicznego, smart city oraz środowiska i gospodarki odpadami. Część odpowiedzi punktowana była w sposób zero-jedynkowy, a inne metodą benchmarkową - czyli porównywaniem, jak gminy wypadają lepiej względem pozostałych w swojej kategorii.

Na tej podstawie wyselekcjonowano grupę najlepszych.

Dalej pracę rozpoczęła Kapituła Rankingu: Agnieszka Dawydzik (menedżer w zespole ds. sektora publicznego, Deloitte), Marta Gadomska-Byrska (szefowa działu dodatki poradnicze i wydawnictwa specjalne Dziennika Gazety Prawnej oraz redaktor naczelna Tygodnika Gazeta Prawna), Zofia Jóźwiak (redaktor tygodnika Samorząd i Administracja Dziennika Gazety Prawnej) oraz prof. Jacek Szlachta z Katedry Rozwoju Regionalnego i Przestrzennego, Kolegium Ekonomiczno-Społecznego Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie.

Podstawę werdyktu kapituły stanowią odpowiedzi udzielone przez gminy w ankiecie, które oczywiście zostały zweryfikowane.

Nasz projekt został doceniony w kategorii OŚWIATA i znalazł się pośród 5. najwyżej ocenionych. Wraz z nami w tej grupie są także; Rzeszów za naukę̨ dzieci i młodzieży języka chińskiego, Gdynia za kompleksowo opracowany projekt Fonolandia, Płużnica za Płużnickie Forum Edukacyjne.

Mamy nadzieję, że to wyróżnienie jest dobrym prognostykiem naszej dalszej pracy, by ten projekt był realizowany w innych Szkołach Podstawowych w całym kraju. Wyrażamy gotowość do współpracy i pomocy we wdrażaniu "Modelu edukacji włączającej dla uczniów z zaburzeniami ze spektrum autyzmu" w klasach I-III.

Zapraszamy do kontaktu i jeszcze raz gratulujemy wszystkim samorządom, instytucjom, placówkom i organizacjom, które pracują na rzecz poprawy jakości życia swoich mieszkańców.