2 kwietnia na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Świadomości Autyzmu, ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych. Głównym przesłaniem jest podnoszenie świadomości społecznej na temat autyzmu. Charakterystycznym motywem obchodów jest kolor niebieski i podświetlanie budynków na niebiesko.

Z okazji Światowego Dnia Świadomości Autyzmu wspólnie ze Stowarzyszeniem Pomocy Osobom Autystycznym (SPOA http://www.spoa.org.pl/) oraz Europejskim Centrum Solidarności (ECS http://www.ecs.gda.pl/) zorganizowaliśmy wspólną akcję „Gdańsk solidarnie dla autyzmu” 2 kwietnia w siedzibie ECS.

Podczas akcji przedstawiliśmy problematykę autyzmu oraz naszą działalność. Ponadto wspólnie obejrzeliśmy film „Życie animowane” – niezwykły dokument opowiadający historię autystycznego chłopca, który odnajduje kontakt z otaczającym go światem dzięki bajkom Disneya. Jednocześnie dzieci spędziły miło czas w Wydziale Zabaw oraz uczestnicząc w animacjach. Następnie podświetleiliśmy budynek ECS na niebiesko - w tym roku z uwagi na opady deszczu ECS świecił się na niebiesko w środku. W akcji uczestniczyły osoby z autyzmem i ich rodziny, pracownicy organizacji niosących pomoc osobom z autyzmem i wszyscy, którzy tego dnia chcieli okazać swoją solidarność z naszym środowiskiem.

Dziękujemy za udział w akcji!

- Poszerzanie świadomości społecznej nt. autyzmu jest bardzo ważnym aspektem działalności Fundacji – Instytut Wspomagania Rozwoju Dziecka. Podkreślamy ogromne znaczenie wczesnej diagnozy zaburzeń ze spektrum autyzmu i właściwej terapii. Zwracamy też uwagę na pilną potrzebę stworzenia systemu wsparcia dla osób z autyzmem na każdym etapie ich życia i rozwoju – od wczesnego dzieciństwa aż po dorosłe życie. Zachęcamy do udziału w naszej akcji, 2 kwietnia bądźmy razem – wszak Gdańsk to miasto solidarności - mówi dr Anna Budzińska, Dyrektor Fundacji IWRD.

- W Światowym Dniu Świadomości Autyzmu chcemy zwrócić uwagę również na bardzo trudną sytuację dorosłych osób z autyzmem. Dla większości z nich po zakończeniu edukacji nie ma w naszym kraju żadnej oferty - w postaci dziennych placówek, czy pracy. Po śmierci rodziców najczęściej trafiają do nieprzystosowanych do ich potrzeb placówek. Stowarzyszenie Pomocy Osobom Autystycznym, chcąc rozpocząć proces zmiany tej sytuacji, z wielkim wysiłkiem zbudowało Wspólnotę Domową dla Dorosłych Osób z Autyzmem. Niestety Wspólnota nie może rozpocząć swojej działalności, gdyż wciąż nie ma stosownych przepisów regulujących tworzenie i finansowanie takich jednostek. Osoby z autyzmem i ich rodziny potrzebują symbolicznych znaków solidarności, takich jak niebieskie światło 2 kwietnia, ale ich życie zmieni się na lepsze dzięki konkretnej pomocy - mówi Małgorzata Rybicka, Przewodnicząca SPOA.

Informacja nt. filmu „Życie animowane”: http://zycieanimowane.synapsis.org.pl/